top of page
  • Birgit Møller-Nielsen

Vores mentorprojekt hjælper unge på Beth Uriel til at bestå deres eksamener

Opdateret: 23. nov. 2022

Sammen med Melvin Koopman, den daglige leder af ungdomshjemmet Beth Uriel, glæder vi os over det fantastiske samarbejde vi har med studiecenteret UCT Student YMCA, der har resulteret i et unikt mentorprojekt, hvor de unge på ungdomshjemmet får vejledning og lektiehjælp af universitetsstuderende. Et projekt som vi allerede så værdien af dagen efter den første vejledningstime.


Hos HumanAid mener vi, at alle børn og unge bør have muligheden for at gå i skole og tilegne sig kundskaber, der kan gøre dem i stand til at tage en uddannelse og senere få et job, så de på sigt kan blive selvforsørgende og leve et godt, selvstændigt og værdigt voksenliv. Men i et land som Sydafrika, der har kæmpestor social ulighed, rekordhøj arbejdsløshed, race- og kønsdiskrimination og andre samfundsmæssige problemer, vil det selv trods stor kampgejst være svært, nok nærmest umuligt, for unge mennesker at få adgang til uddannelsessteder og komme i betragtning til et nogenlunde velbetalt job, hvis ikke de har gået i skole og modtaget regelmæssig undervisning.


De unge, vi talte med under vores ophold på ungdomshjemmet Beth Uriel i 2019, var meget bevidste om at skolegang og uddannelse var en tvingende nødvendighed for at de kunne klare sig, når de efter 3 – 4 år skulle forlade Beth Uriel. Derfor var de også meget motiveret for at indfri det ultimative krav fra Melvin Koopman, om at de, til gengæld for at få mad, tøj, tag over hovedet og relevant skolegang, følger deres individuelle udviklingsplan og gør alt for at bestå deres eksamener. De er taknemlige over Melvins faderlige omsorg og de føler sig meget heldige over at de får en chance for at få realiseret drømmen om en lys og bedre fremtid med job, bolig og egen familie.


Allerede dagen efter det første vejledningsmøde, fik vi den dejligste besked fra Melvin, om at en af ”hans drenge” havde bestået en skole test med et super flot resultat, da han havde svaret rigtig på 48 ud af 50 spørgsmål!


Men selvom viljen er stor hos de unge, er det sin sag at komme i gang med at tilegne sig den lange række personlige, faglige og sociale kompetencer som andre har fået opbygget gennem deres barndom og tidlige ungdom. De har alle voldsomme ting med sig i bagagen og er vokset op uden at have haft trygge omsorgspersoner og velfungerende mennesker at spejle sig i. Når de bliver bragt ind på hjemmet, har de som regel levet flere år på gaden og for at kunne fastholde dem på hjemmet, er det helt afgørende at det hurtigt lykkedes Melvin, at får hjulpet dem ind i fællesskabet med de andre i huset, oplære dem så de kan tage del i diverse pligter, madlavningen og alle andre opgaver, som de unge selv skal klare. For at undgå alt for meget uro hos både de nyankomne og dem der allerede bor på hjemmet, så skal Melvin også hurtigst muligt have skabt en struktureret hverdag med skolegang og fritidsaktiviteter.


Det er en betingelse for at kunne følge med i skolen og bestå sine eksamener, at de unge får læst lektier og lavet hjemmeopgaver og her har de en stor udfordring på hjemmet, da Melvin ikke har tid til at hjælpe dem med det og ej heller har råd til at hyre lektiehjælpere ind. Under COVID19, hvor de unge ikke kunne få fysisk undervisning og hvor Melvin ikke måtte være på hjemmet, blev det rigtig svært. Lykkeligvis klarede de unge sig igennem de lange svære nedlukninger, men der er nu ekstra meget som skal indhentes.


Vi er derfor umådelige glade for at vi er lykkedes i at få igangsat et mentorprojekt, hvor universitetsstuderende tilknyttes Beth Uriel som mentorer og lektiehjælpere for de unge. Mentor projektet, som er et delprojekt under vores skole- og uddannelsesprojekt, har vi indgået med Fritz Van de Lecq, der er leder af UCT Student YMCA, et studiecenter for studerende ved Cape Town universitet.


I starten af juli havde vi fornøjelsen af at møde Fritz Van de Lecq til en snak om vores mentorprojekt. Han gæstede Aarhus i forbindelse med verdenskonferencen World Council 2022 -YMCA International. Lige som os, har Fritz, set et stort behov for at hjælpe Melvin Koopman med at løfte den kæmpe opgave, det er at skaffe skolegang og den nødvendige lektiehjælp til ”sine drenge”, hvilket er hans primære bevæggrund for at være trådt ind i projektet. At de universitets- studerende, som han hjælper, også får glæde af projektet, er han naturligvis meget glad for.


Så udover at vi nu sikrer de unge på Beth Uriel kvalificeret lektiehjælp og øger chancen for at de består deres eksamener, profiterer trængte sydafrikanske universitetstudende også af projektet. Jo, vi kan ikke sige os fri for at være stolte af vores succesfulde mentorprojekt, der startede i slutningen af august 2022 med seks unge og fem studerende.


Donationen fra Alderslyst Y´s Men´s Club som har muliggjort opstart af mentorordningen, kan knap dække indeværende skolesemester, så vi arbejder hårdt på at finde midler til dels at sikre at projektet fortsat kan køre og til at kunne udvide det, så flere unge kan komme med. Den nuværende ordning med 6 unge og 5 studerende koster kun 1.000 dkk. pr. uge, hvilket er langt under det Melvin Koopman alternativt vil skulle give for kvalificeret vejledning.




42 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Donér 

Hjælp os med at gøre en forskel!

Tak for din støtte!

bottom of page