• Lucas Ullerup

DRIK VIN I EN GOD SAGS TJENESTE

HUMANAID SÆTTER FOKUS SYDAFRIKAS FØRSTE FARVEDE KVINDE MED EGET VIN


SMAGFULDE VINE MED DEN GODE HISTORIE.

Skrevet af Rasmus Krarup Jensen - Mandekogebogen d. 18 August 2020


Hvis du studsede over overskriften og tænkte, at det var en win-win-situation her i sommervarmen, så skal du kigge nærmere på det nyopstartede firma HumanAid.

Det er en virksomhed her i Danmark, som forhandler et meget interessant og unikt og interessant vinmærke, som egentlig tager afsæt i et ret historisk punkt i Sydafrikas historie. Vinen - som går under navnet Libby's Pride - er nemlig cementeret i historien som et resultat af den første farvede kvinde i landet til at have sit eget vinbrand.


Den sydafrikanske vinkultur er meget præget af en dominans af hvide mænd, så hun har sat de første spadestik til noget stort.


Og hvad der i første omgang startede ud som en oplevelsesferie i Sydafrika endte med at danne fundamentet for et nyt projekt og en anderledes hverdag for Birgit og Jørgen Møller-Nielsen.


De blev grebet af historien og kvinden bag virksomheden, Elizabeth Petersen, og valgte at tage et par flasker med hjem for at teste det danske marked.

Og resten er historie.

Nu kan man købe alle varianter af Libby’s Pride via deres hjemmeside, hvor man foruden at bakke op om en benhård kvinde og hendes kamp om at komme på verdenskortet, også støtter udsatte mennesker i Sydafrika.


For hver flaske solgt af Libbys vin, så støtter HumanAid ungdomshjemmet Beth Uriel i Cape Town med 20 kroner.

Det er et ungdomshjem, hvor man henter unge mænd ind fra gaden og væk fra kriminaliteten, så de kan få chancen for en bedre fremtid.


Missionen bag Elizabeth Petersens vinprojekt er netop også at hjælpe udsatte folk i området - både socialt og økonomisk - hvor hun løbende laver aftaler med levedygtige virksomheder, hvor de kan hjælpe hinanden og andre. 


Målet er at gøre virksomheden til synonym med kvalitetsvin og ønsker, at virksomhedens brand og værdi på markedet kan give et økonomisk løft til området og dermed hjælpe flere unge udsatte folk med at få en normal hverdag. 


Og prikken over i’et?

Vinen smager fantastisk.


Alt fra et par skarpe klassikere såsom en sprød og saftig Chardonnay og en velkrydret Shiraz har Libby også eksperimenteret med lidt anderledes udgaver - eksempelvis Sweet Rosé, hvor man har frembragt mere sødme i en rosé, som agerer perfekt til velkomstdrink eller til de vindrikkere, som ikke er så meget til tørre vine. 


Selve vinene produceres efter Libbys egne produktionsmetoder, hvor hun personligt kvalitetstjekker druerne og sætter sit personlige præg på smagen. Vi snakker ca. 50.000 liter om året i en bæredygtig produktion. 


Og hun springer aldrig over, hvor gærdet er lavest. Hun har fået en pris for biodiversitet, hvor man beskytter naturen omkring sig og ikke laver 'rovdrift' på naturområderne for økonomisk vinding - det er en pris, som kun 4 procent af alle sydafrikanske vingårde kan prale af!


På nuværende tidspunkt laver Humanaid en masse networking, hvor de blandt andet er blevet en fast bestanddel af Fairbar i Århus, som har har udfase deres tidligere udvalg af vine til fordel for Libbys vin.


Derudover bruger Birgit og Jørgen meget af deres tid på at udbrede budskabet, og jeg var så heldig at møde dem til et arrangement under min reportage på Bornholm tilbage i juli - foruden at smage på de famøse vine blev jeg også betaget af historien om Libby og hendes kamp for at finde fodfæste i en mandsdomineret branche.


Og når vinen smager herligt og kommer i et udvalg af 8 forskellige typer til al slags mad og vejr - så kan man da ikke andet end at være fan!


De laver løbende en række interessante events, vinsmagninger, pop-ups og lignende ud fra deres base i Silkeborg - du kan læse meget mere om deres events lige her.

12 visninger0 kommentarer
Donér 

Hjælp os med at gøre en forskel!

RSV ikon.jpeg
Sk%C3%A6rmbillede%202020-11-22%20kl.%202

Læs kontrol rapport fra fødevarestyrelsen her: 

HumanAid ApS
Sjællandsgade 22
DK-8600 Silkeborg

+45 60 75 03 48

info@humanaid.dk

CVR nr. 42079731